Sieraden style

Hoe wordt de prijs en waarde van goud bepaald?

Geplaatst op

De goudprijs hangt volledig af van het vraag en aanbod van goud. Waar het aanbod van goud redelijk stabiel is, verandert de vraag ernaar voortdurend. Wanneer is het dan het beste moment om gouden sieraden aan te schaffen? In dit artikel lees je meer over de goudprijs en de factoren die deze prijs bepalen.

Vraag

De vraag naar goud verandert regelmatig. Dit heeft te maken met juweliers die goud moeten hebben en beleggers die besluiten hun vermogen in goud te beleggen. Het beleggen in goud is namelijk een waardevaste wijze van beleggen, aangezien aandelen gevoeliger zijn voor waardeverlies dan bijvoorbeeld goud.

Aanbod

Goud kan helaas niet door mensen zelf gemaakt worden. Handelaren in goud zijn daardoor geheel afhankelijk van het goud dat we uit de grond halen. Op basis hiervan zou je denken dat het aanbod van goud regelmatig wijzigt. Dit is echter niet het geval. De winning van goud is behoorlijk constant, waardoor er in het aanbod van goud geen hele grote veranderingen te zien zijn.

Prijsbepaling door ICE Benchmark Administration (IBA)

Jarenlang werd de goudprijs vastgesteld door London Gold Fixing. Vanaf 2015 wordt de goudprijs bepaald door ICE Benchmark Administration (IBA). Via een elektronisch platform worden alle koop- en verkooporders geplaatst. Op basis van deze orders maken zij een balans op, zodat het vraag en aanbod in evenwicht is rond de referentieprijs. De prijsbepaling van goud vindt hierdoor op een transparante manier plaats.

Actuele goudkoers

Er zijn in Nederland een aantal bedrijven die de actuele goudkoers bijhouden. Meulen.nl is een bedrijf dat zich naast het inkopen van goud ook bezighoudt met de actuele goudkoers. Aan de hand van deze koers van het goud is het mogelijk om de prijs te berekenen die je voor het te verkopen goud gaat krijgen. Bekijk de website voor een actuele grafiek van de goudkoers of bel dit bedrijf voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vind op sieradenstyle.nl de tofste ideeën voor je outfit. Lees onze blogs en laat je inspireren.

Contactgegevens

Via info @ sieradenstyle.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden